søndag 20. mars 2011

Fucking Åmål

Vi seiler inn i 1998 og havner i en mørk kinosal på Sagatun Kino på Hamar. Filmen har ikke begynt, det flimrer reklamefilmer over lerretet, og den livlige knitringen i godteriposer blandes med høylydt fnising og skravling som nesten overdøver lyden av reklamen. Salen er full av tenåringer, jenter i buffalosko og gutter med sæggebukser, og midt i flokken sitter Mie 14 år med en venninne på hver side. Så begynner plutselig filmen, og vi oppdager at det vi har havnet midt oppi er premiæren på selveste Fucking Åmål.Fucking Åmål handler om 16 år gamle Agnes (Rebecca Liljeberg) som har flyttet til Åmål fra Mariefred. Hun har bodd i Åmål i to år, men har ikke klart å få seg noen venner. Agnes er veldig ensom.


Agnes bærer også på en hemmelighet, hun er nemlig stormforelsket i Elin, en av de aller mest populære jentene på skolen. Agnes skriver dagbok på datamaskinen sin, og fyller den med drømmer om Elin. 


Elin (Alexandra Dahlström) på sin side er poopulær og godt likt av alle, men hun er trøtt og lei av alt. Venninnene hennes gleder seg til Christians fest, men Elin er lei. Kan vi ikke finne på noe annet? 


Når helgen kommer får Elin husarrest sammen med storesøsteren Jessica (Erica Carlson). Elin er sur og vil på rave, men Jessica sier at hun har lest i Veckorevyn at rave er ut. Elin surver og bærer seg over at Åmål er så langt ute på landet at ting går av moten før de rekker å komme dit. Hun sukker og utbryter:

"Värfor måste vi bo i fucking jävla kuk-Åmål!?!"  

Til slutt bestemmer de seg for å snike seg ut mens moren er på jobb. Elin vil ikke gå på festen til Christian fordi Johan Hult (Mathias Rust) kommer dit. Johan er bestekompisen til kjæresten til Jessica, og forelsket i Elin. 


Elin synes Johan er helt på trynet, og foreslår at de heller kan gå på bursdagsfesten som de har hørt at Agnes skal ha. Når de kommer dit viser det seg at det ikke er andre gjester enn dem, og de låser seg inne på rommet til Agnes mens hun er på badet. Så sier Jessica at Elin skal få 20 kroner dersom hun kysser Agnes. Elin tar utfordringen, og etter kysset stormer hun ut av huset sammen med Jessica, og Agnes blir sittende tilbake, forvirret og såret.


I løpet av kvelden angrer Elin, og hun går tilbake til Agnes for å si unnskyld. Agnes blir med ut, og til slutt bestemmer de seg for å haike til Stockholm.


Det ender med at de blir kastet ut av bilen når sjåføren oppdager at de sitter i baksetet og kliner. Så ruller filmen videre, dagen etter er Elin flau over det som har skjedd, og hun ringer ikke Agnes slik hun har lovet. I stedet blir hun sammen med Johan Hult, og forsøker å glemme Agnes. 


Elin går raskt lei av Johan, og forstår til slutt at det er Agnes hun vil ha. En dag trekker hun Agnes med seg inn på en av doene på skolen, og forteller henne at hvis det er slik at Agnes er forelsket i henne, så er hun det også. Ja, forelsket i Agnes altså. Og mens hele skolen står og måper, åpner Elin og Agnes døren og kommer ut hånd i hånd. Så går de hjem og drikker Oboy.Nå slås lyset på i kinosalen, og alle ungdommene strømmer mot utgangsdøren. Når Mie 14 år kommer ut i skumringen har hun oppdaget et helt nytt soundtrack som senere skal komme til å fungere som verdens beste tidsmaskin. Tilbake i 2011 finner jeg hele soundtracket på Spotify og hele filmen stykkevis og delt på youtube, og da er det plutselig 1998 all over again.

2 kommentarer:

  1. Precis så var det - hæhæ

    SvarSlett
  2. Såg denne filmen med klassen i går - veldig bra til å vere så gammeøl!

    SvarSlett

✎ Takk for at du skriver i Tidsmaskinens gjestebok!❀

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...